Om luciatraditionen

Ridande på häst och med ett följe av stjärngossar, tomtar med facklor och lyktor samt en grupp ”allmoge” drog hon genom stadens gator. Denna ceremoni, så som den utformades för mer än 85 år sedan, har inte förändrats mycket under årens lopp och är lika populär ännu idag. Veterligen var Vasa Brages Lucia Anita Brander den första som i Finland uppträdde offentligt utomhus.

De första åren valdes Lucia inom föreningens egen krets, men sedan 1950-talet sker nomineringen och röstningen genom samarbete med Vasabladet.

Brages Lucia krönes vanligen på Bragegården söndagen före den 13 december, men på den officiella Luciadagen rider hon med sitt följe genom stadens gator fram till Stadshuset där hyllningsceremonierna tar vid. Omringad av sina följeslagare hyllas hon med tal, musik och körsång ifrån Stadshusets altan, varefter publiken sedan förflyttar sig inomhus där ”dans kring granen” lockar såväl ung som gammal att ta en svängom tillsammans med Lucia och hennes tärnor. Allt arbete med Luciaarrangemangen sker på ideell basis och till samtliga tillställningar är det fri entré.

En viktig tradition ingår i Luciafirandet – det är besöken på sjukhus och åldringshem. En hel dag reser Lucia och hennes tärnor, assisterade av Brageiter, omkring till de olika inrättningarna.

Vasa Brages Lucia har spridit ljus och värme omkring sig i 87 år och förhoppningen är att även den nya generationen skall vara lika uthållig som den gamla, och med sina krafter bidraga till att Vasabor med omnejd ännu många år kan glädjas åt ”ljuset i midnatts mörka tid”.

Anita Brander, Brages första lucia, skrider genom Vasa stads gator på häst 13.12.1936.